REGELS

 

Wanneer is een hond wedstrijdfit?

Elke eigenaar/deelnemer zal zelf moeten zorgen dat zijn/haar hond de benodigde training heeft gedaan en minimaal de afstand waarvoor wordt ingeschreven al een keer heeft gelopen. Het in de training benaderen van de wedstrijdomstandigheden qua afstand, type parcours (ondergrond, heuvels, single tracks, enz.) en weersomstandigheden zorgt dat je hond ‘er klaar voor is’. Daar hoort zeker ook het trainen in groepsverband bij zodat de hond gewend is aan startdrukte en aan inhalen en ingehaald worden. Het materiaal en met name het harnas/tuig dat de hond draagt is bij voorkeur al 1 of meer keren gebruikt. Voor sommige honden maakt het allemaal niets uit en is starten in een net voor de wedstrijd aangeschaft harnas geen enkel probleem maar de gevoeliger types doe je geen plezier met allerlei nieuwigheden en een (eerste) wedstrijd is al spannend genoeg. Onderstaande regels gelden bij alle wedstrijden van CCNL, de adviezen en de vragenlijst zijn door en in samenwerking met de dierenarts van CCNL opgesteld en vooral bedoeld om fysieke problemen te voorkomen.

Allereerst moet elke hond volgens het reglement van CCCNL aan de minimale leeftijdseisen voldoen:

Voor de Fun-afstand: 10 maanden
Voor Canicross Kort en Lang: 12 maanden
Voor Bikejöring en Steppen: 18 maanden.

Bij zeer grote en zwaargebouwde rassen die pas met 2 jaar of later volgroeid zijn (bijv. Duitse doggen) is het verstandig extra kritisch te kijken of de hond al voldoende spieropbouw en conditie heeft en goed in balans loopt. Bij twijfel raden wij aan om de eigen dierenarts te raadplegen en altijd voor de kortste afstand te kiezen.

Warmte en kans op oververhitting

Bij warme omstandigheden zijn honden met overgewicht of rassen met veel (onder)vacht extra gevoelig voor oververhitting, net als honden met korte snuiten. Ook bij erg stressgevoelige honden, overenthousiaste jonge honden of juist bij oudere honden is extra opletten vereist. Voor sommige honden is er bij 10 graden al risico op oververhitting! Zoek voor de start een koele en rustige plek op in de schaduw en maak gebruik van de badjes. Kies bij bovengenoemde honden voor de kortste afstand en ga niet te vroeg in de startrij staan. Achteraan starten als de meeste honden al onderweg zijn, is rustiger dan midden in de startrij tussen allemaal blaffende honden.

Voor wie toch de lange afstand wil doen: geef de hond altijd ruim de kans om onderweg af te koelen bij de badjes en emmers op het parcours (meestal halverwege) en zoek waar mogelijk natuurlijk water in de vorm van een sloot of plas op. Laat de hond daarbij met mate drinken! Start niet met een hond op een afstand die deze nog nooit onder vergelijkbaar warme omstandigheden heeft getraind.
Ken je hond en let op signalen die duiden op oververhitting: extreem hijgen, donkerrode slijmvliezen, wankel lopen, apathie, kwijlen, overgeven, diarree. Bouw trainingen bij warmere omstandigheden heel geleidelijk op, je hond leert zich dan zowel lichamelijk als mentaal aan te passen. Zorg daarbij dat je altijd in de buurt van water traint. Laat je hond na de training of wedstrijd rustig afkoelen en zet een hond die nog volop nahijgt nooit zonder toezicht in de auto.

Vaccineren en titerbepalingen

Met vaak wel 200 honden uit binnenland en buitenland op en rond het wedstrijdterrein, is preventie van ziekten erg belangrijk. Besmettingen voorkomen is dus in het belang van zowel de deelnemende honden als de honden op de plek waar we te gast zijn.  De volgende vaccinaties zijn verplicht:

D Hondenziekte
H Hepatitis
L Leptospirose
P Parvovirose

Daarnaast wordt de neusenting tegen Kennelhoest aanbevolen (deze is in het buitenland vaak verplicht!) en is een geldige Rabiës-inenting wettelijk verplicht bij deelname aan wedstrijden in het buitenland en in Nederland voor honden van buitenlandse deelnemers.

Titerbepalingen worden geaccepteerd met een maximale geldigheidsduur van 3 jaar (in het buitenland vaak niet). Voor Leptospirose is een betrouwbare titerbepaling niet mogelijk. Honden die om de een of andere medische reden niet gevaccineerd kunnen worden, mogen op eigen risico starten mits een verklaring van de eigen dierenarts kan worden getoond.

Ontheffingsplicht voor Steppen en Bikejören

Voor alle honden die niet tot de 5 vrijgestelde sledehondenrassen (stamboom verplicht) behoren moet volgens de wet een ontheffing worden aangevraagd bij RVO Nederland. De ontheffing is gratis en 1 jaar geldig. Meer informatie staat hier: https://www.canicrossnederland.nl/ontheffing-trekhonden.html.

Dierenarts controle

Bij de wedstrijd proberen we altijd een dierenarts bereid te vinden om vooraf de honden en de vaccinatieboekjes te controleren. Dit lukt helaas niet altijd en ook als er wel een dierenarts is, kan deze onmogelijk alle honden keuren. Meestal wordt een selectie gemaakt waarbij elke 5e of 10e hond vooraf langs de dierenarts gaat.